INGET MÅL ÄR FÖR LITET

67% av de mindre företagen drabbas av cyberattacker - och skrivare är ofta hackarens väg in 

 

 

 

Daniel Johansson | Nordic Product Manager, Information Systems

När vi föreställer oss hackare som attackerar ett företag tror vi att de ger sig på större globala organisationer. I själva verket är det mindre företag som är attraktiva mål - kanske ännu mer lockande eftersom de har begränsade resurser för säkerhet. Enligt den undersökning vi gjort har de mindre företagen invaggat sig själva i en falsk trygghet – och tar inte de grundläggande stegen som krävs för att försvara sig mot hoten. Idag faller många företag offer för cyberattacker som de helt enkelt inte är förberedda för. Många får tyvärr lära sig den hårda vägen att hackare inte bara är intresserade av att komma åt företagets data - de använder också mindre konventionella metoder och utforskar nya vägar för att komma in.

21 % av de som svarade har ingen säkerhetsprocess på plats för skrivare eller multifunktionssystem.

Enheter i företagets nätverk som multifunktionssystem har blivit en ingång för allt mer uppfinningsrika hackare. Utmaningen ökar ytterligare inom cybersäkerhet – företagen börjar inse att de inte bara är primära mål, attackerna kan också komma från vilket håll som helst.

För att se exakt hur mindre företag svarar upp mot det växande hotet gjorde vi nyligen en europeisk undersökning bland kontorsanställda – specifikt inriktad på beteenden relaterade till utskriftssäkerhet. Resultatet blev mycket intressant, men undersökningen gav oss fler oroande frågor än de vi fick svar på.

Det finns ett problem med utskriftssäkerhet

Vår undersökning visar att något så enkelt som bristande medvetenhet är en stor del av problemet. Många tänker fortfarande på multifunktionssystem som anspråkslösa trotjänare i ett hörn av kontoret. De inser inte att dagens nätverksanslutna multifunktionssystem är nav för informationshantering som – om säkerheten är bristfällig – tjänar som en utmärkt ingångspunkt för hackare som vill penetrera företaget. Vi fann också att 48 % aldrig hört talas om att skrivare kan hackas och bara 10 % tänker på multifunktionssystem eller skrivare som en säkerhetsrisk.

Men säkerhet är inte bara en fråga om teknik, utan även om beteenden. Multifunktionssystem tenderar att vara centralt placerade där de är lätt åtkomliga för personalen – och därför lika lätt tillgängliga för alla besökare i lokalerna. En majoritet av de intervjuade säger att vem som helst kan använda kontorets multifunktionssystem utan autentisering. Trots att 25 % har hittat konfidentiell eller känslig information i utskriftsfacket, tänker bara 22 % på det som en potentiell säkerhetsrisk. 10 % har själva lämnat dokument i en skrivare som de inte vill att andra ska se.

Vi antog att bristen på säkerhetsmedvetande logiskt borde påverka skapandet av policys och utbildningar på företagen. När allt kommer omkring, varför skulle du skapa en policy för att hantera hot som du inte känner till? Eller utbilda personal om hur man identifierar risker som du inte tror existerar? Antagandet stämde med resultatet: 21 % sa att de inte har några säkerhetspolicys på plats för sina multifunktionssystem. 40 % uppgav att de aldrig fått någon formell utbildning eller instruktioner om hur man skriver ut säkert.

Till handling

Så det finns ett stort och tydligt problem med utskriftssäkerhet idag. Om du är beslutsfattare funderar du nog mest på vad du kan göra åt saken. Som många andra, har du nog begränsade resurser - vilket är en av faktorerna som redan gjort ditt företag till ett attraktivt mål för cyberattacker.

Den goda nyheten är att våra senaste multifunktionssystem är förberedda för utmaningarna inom utskriftssäkerhet. De tar hand om säkerheten åt dig, så du ta hand om dina affärer.

Våra system är säkra redan vid leveransen. Kryptering och autentisering hjälper dig att hantera vem som får skriva ut vad - och säkerställer att information som skrivs ut förblir säker genom hela processen. Våra system har inbyggda funktioner som kan förebygga angrepp och återhämta sig automatiskt, vilket ger ytterligare skydd mot intrång. Du kan också få en fysisk varning om du skulle glömma dokument i dokumentmataren, så att de inte hamnar i fel händer.

Om du vill lära dig mer om utskriftssäkerhet för mindre företag, ska du läsa den vägledning vi har tagit fram i samarbete med den etiske hackaren Jens Müller. Bara att känna till våra säkerhetsfunktioner och att använda dem på rätt sätt kommer att göra dig mycket bättre rustad för attacker om ditt företag är målet för hackaren.

Dela artikeln med andra

Enkel utskriftssäkerhet för mindre företag

med den etiske hackaren Jens Müller

 

Här kan du som vill lära dig mer om utskriftssäkerhet. Ladda ner den enkla vägledningen som vi utvecklat tillsammans med den etiske hackaren Jens Müller.

LADDA NER

© 2019 Sharp Business Systems | Sekretesspolicy | Cookies