VERKON PIENET AUKOT RISKI PIENYRITYKSEN TIETOTURVALLE

Jokapäiväisten käytänteiden puuttuminen ja tietämättömyys pienyritysten riesana

 

 

 

 

Jonne Zachrisson Nordic Business Director In-Direct Sales, Information Systems


Kuluu tuskin viikkoakaan ilman tietoturvapuutteiden nousemista uutisaiheeksi - ja hyvästä syystä, sillä ongelma koskee kaikkia yrityksiä koosta ja yritysmuodosta riippumatta. Tietoturva on laaja kokonaisuus, ja parhaan mahdollisen tason saavuttaakseen on ymmärrettävä kaikki sen osa-alueet. Sharp panostaa erittäin vahvasti tulostuksen tietoturvaan. Siksi teetimme tutkimuksen selvittääksemme, miten hyvin asia on ymmärretty ja hoidettu yrityksissä.


Vain 10 prosenttia vastanneista piti monitoimilaitteita mahdollisena riskinä.

Suoraan sanottuna tulokset eivät olleet kovin rohkaisevia. Parhaassakin tapauksessa käsitykset tulostimien tietoturvasta olivat virheellisiä ja pahimmassa tapauksessa jopa erittäin vaarallisia. Vain 10 % vastanneista piti monitoimilaitteita mahdollisena tietoturvariskinä, ja 20 % kertoi, ettei heidän organisaatiossaan ole mitään tietoturvaprosessia tulostuslaitteiden käytön hallintaan.

Vallitsevat yleiset käsitykset vaikuttavat valitettavasti suoraan myös työntekijöiden käyttäytymiseen.

Jokapäiväisten käytänteiden puuttuminen ja tietämättömyys pienyritysten riesana

Tutkimuksen mukaan 25 % työntekijöistä on löytänyt tulostimen lokerosta luottamuksellisia tietoja tai henkilötietoja - tietoja, joita ei ollut tarkoitettu heidän silmilleen. Tällainen tilanne voi olla vakava tietoturvarikkomus. 28 % kertoi tulostaneensa työpaikan tulostimella kotona (eli yrityksen tietoturvaympäristön ulkopuolella) laatimiaan asiakirjoja. 14 % on tulostanut työpaikan tulostimella verkosta lataamiaan asiakirjoja, vaikka niiden yhteydessä on varoitettu mahdollisesta epäluotettavuudesta. Tällöin he ovat altistaneet yrityksen verkon mahdolliselle hyökkäykselle.

Tällainen käyttäytyminen on jo sinällään ongelmallista, mutta se osoittaa myös, että työntekijät eivät ymmärrä tulostuksen tietoturvan puutteellisuuteen liittyviä uhkia. Kun asiaa ei ymmärretä, työntekijät jatkavat entiseen malliin, jolloin tulostamisen ja asiakirjojen tietoturva on jatkuvasti pienen yrityksen heikko lenkki.

Mikä tilanteessa sitten on ongelmana ja miksi?

Tekniikka trendin takana

Viime vuosina monissa yrityksissä tulostin on korvattu monipuolisemmilla monitoimilaitteilla. Niillä on jo enemmän yhteistä tietokoneiden kuin vanhempien tulostinmallien kanssa. Ajatus “nehän ovat vain kirjoittimia” on kuitenkin iskostunut niin syvälle, että tietoturvaan ei kiinnitetä samanlaista huomiota kuin tietokoneiden kohdalla.

Monitoimilaite on monessakin mielessä tietokeskus: siihen voi tallentaa tietoa paikallisesti, se on yhteydessä yrityksen verkkoon ja se voi käsitellä sekä fyysisessä että digitaalisessa muodossa olevia luottamuksellisia tietoja. Vaikka monitoimilaite toimii verkon muiden laitteiden tavoin, 40 % haastatelluista kertoi, ettei ollut koskaan saanut mitään turvalliseen tulostamiseen liittyvää koulutusta.

Tämä on yrityksissä suuri ongelma. Entä jos suhtautuisimme työpaikoilla samalla tavalla kaikkiin älylaitteisiin, kuten tabletteihin? Nehän ovat myös yhteydessä verkkoon ja niillä käsitellään samoja luottamuksellisia tietoja, mutta olisi vallan ennenkuulumatonta laiminlyödä niiden tietoturva.

Asiaan oli saatava muutos. Niinpä ryhdyimme itse toimeen

Henkilöstön ennakoiva suojaaminen

På Sharp ymmärtää tietoturvan haasteet ja kunnioittaa niitä. Pienyritysten resurssit ovat rajoitetut, toimintaedellytykset muuttuvat jatkuvasti ja voi olla vaikeaa saada henkilökunta paneutumaan tulostamisen tietoturvan perusteisiin. Yritykset tarvitsevat monitoimilaitteita, jotka huolehtivat tietoturvasta niiden puolesta. Tämän me siis toteutimme.

Sharp on rakentanut tietoturvatoiminnot monitoimilaitteeseen valmiiksi, joten tietoturvahaasteiden hallinta on helpompaa kuin koskaan. Tulostuksen tietoturvastrategian laatiminen on yhtä helppoa kuin Sharpin laitteissa valmiina olevien monien tietoturvatoimintojen käyttöönotto.

Käyttöoikeuksien valvonnan ja todentamisen avulla määritellään, ketkä saavat käyttää laitteita ja miten: kopioida, tulostaa, skannata tai käyttää pilvipalveluita. Tietojen salauksella varmistetaan, että tiedot ovat turvassa. Yrityksen hyväksytyt sovellukset voidaan merkitä järjestelmän niin sanotulle valkoiselle listalle mahdollisten haittaohjelmien torjumiseksi. On mahdollista jopa ilmaista merkkivalolla, jos tulostimen syöttölaitteeseen unohtuu paperi. Näin varmistetaan, että tiedot eivät joudu vääriin käsiin.

Tulostamisen tietoturvan haasteita ei ehkä ratkaista yhdessä yössä. Mutta tarjoamalla laitteita, joissa on tunnetusti hyvät tietoturvaominaisuudet jo valmiina, Sharp auttaa yrityksiä opettelemaan tulostamisen “uutta normaalia” ja turvallisempia toimintatapoja.

Jos haluat lisätietoja tulostamisen tietoturvasta, Sharp on laatinut yksinkertaisen ohjeistuksen pienyrityksille yhteistyössä eettisen hakkerin Jens Müllerin kanssa.

Jaa tämä artikkeli

Vaivatonta tulostamisen tietoturvaa pienyrityksille

eettisen hakkerin Jens Müllerin kanssa

 

Voit ladata itsellesi yksinkertaiset turvallisen tulostamisen ohjeet, jotka Sharp on laatinut yhteistyössä eettisen hakkerin Jens Müllerin kanssa.

LATAA TÄSTÄ

© 2019 Sharp Business Systems | Tietosuojakäytäntömme | Cookies